Bulut Teknolojisi Nedir? Ne İşe Yarar?

Bulut Teknolojisi Nedir?

Bu yazımda sizlerle Bulut Teknolojisi Nedir? sorusuna yanıt arayacağız. Bir önceki yazımda Bulut Bilişim konusunda değinmiştik. Bulut teknolojisinin geliştirilmesindeki en büyük ihtiyaçlardan biri de merkeziyetçi yönetimden bağımsız çalışabilmektir. Nedir bu Merkeziyetçi Yönetim ? Bu yönetim tarzı aynı network ağı içerisinde verilerin (dataların) paylaşımı yaparak, haberleşme biçimidir. Buda paylaşım yapılan yerdeki network ağında olmadan bu verilere ulaşamayacağınız anlamına gelmektedir. Örnek vermek gerekirse, iş yerlerinde bulunan sistem odalarındaki verilere ulaşmanız için işyerine giderek, bilgilerin bulunduğu network ağına giriş yapmanız anlamına gelmektedir. İşte bulut teknolojisinin en büyük avantajı işyerine gitmeden bu verilere ulaşmanızı sağlamasıdır.

Şimdi aklımıza hemen başka bir soru geliyor. Bu veriler nerede?, Nasıl Tutuluyor? Gelişmiş bulut teknolojisinde verinin güvenliğini ve hızlı paylaşımını sağlamak için birden fazla lokasyondaki veri merkezlerinde bulunan güçlü yapılarak sahip sunucularda verileriniz bulunuyor. Birden fazla lokasyonda bulunmasının en büyük sebebi; veri kaybı yaşanmaması ve olası bir kötü senaryoda (deprem, sel, elektrik kesintisi, internet kesintisi v.b. durumlarda) hiç etkilenmeden verilerinize ulaşmanızı sağlamasıdır. 

Bu durumda verilerim farklı lokasyonlarda, hiçbir erişim sıkıntısı olmadan ulaşıyorsam verilerim güvende ve korumaklı anlamına geliyor. Bu çalışma sisteminden dolayı Bulut Teknolojisi güvenilir ve diğer sistemlere görede çok avantajlı bir pozisyona geçiyor.

Peki o zaman neden? Bulut Teknolojisine bende geçmeyeyim ki…

Bulut Teknolojisi Ne İşe Yarar?

Daha önce bahsettiğim gibi hayatımızı kolaylaştırmak ve merkeziyetçi sistemden kurtulmak için bulut teknolojisini geliştirdiklerini söylemiştik. Şimdi sizlere hayatımızın nerelerinde kullandığımızdan kıssaca bahsedeyim. Artık alışverişlerimizi E-ticaret üzerinden yapmaya başladık. Bununla ilgili ödemelerimizi, kargolarımızı takip etmemizde Bulut Teknolojisi sayesinde gerçekleştiriyoruz. İşletmelere baktığımız zaman B2B dediğimiz elektronik ortamdan bayilerimizi yönetip, siparişlerini alabiliyoruz. Müşteri ilişkilerimizi takip ettiğimiz CRM yazılımları ile ileriye yönetlik müşteri taleplerini takip edebiliyoruz. Sıcak satış dediğimiz, müşteri ziyaretlerinde tabletlerimizden müşterilerin siparişlerini alabiliyoruz. Merkezi muhasebe programları yerine  bulut tabanlı geliştirilmiş muhasebe programları kullanıyoruz. Dijital yöntemlerle para tahsilatları yapabiliyoruz. Bu bahsetmiş olduğum işlemler hayatımızda artık normalleşti. Yeni gelişen ve alt yapıları yapılan nesnelerin iletişimi teknolojisinde artık yapay zekaların işin içerisine girerek yeni bir çağın gelişimi mevcuttur. 

İnsanların tercih ve kullanım alışkanlıklarına göre yapay zeka işin içerisinde girerek hayatımızı daha da kolaylaştıracaktır. Buzdolaplarının e – ticaret sitelerinden otomatik sipariş vermeleri, kahve makinasının kahvesi veya süt tozunun bitmeye yakın olduğunda otomatik olarak sipariş vererek kapımıza kargoların gelmesini çok yakın zamanda görmeye başlayacağız. 

Yapay zeka ve Big data dediğimiz veri yönetim sistemlerinin tamamı Bulut teknolojisi üzerinden çalışmaktadır.Artık 5 G teknolojisine yatırım yaparak yeni bir çağa girmemize az kaldı. Dünya gün geçtikçe daha da dijital hale evrilmektedir. 

 

 

By ibrahim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir